Meme Asimetrisi Düzeltme
Meme asimetrisi, her iki memenin orantısız gelişimi olarak karşımıza çıkan ve oldukça sık rastlanan bir durumdur. Eğer çok belirgin farklar yoksa kişi bunu kabullenir ve böyle yaşar; ancak aşırı farkları bulunanlar için ameliyat şarttır.
Meme Asimetrisi Çeşitleri Nelerdir?
Tek meme normal, tek meme küçük ise küçük olan meme, yağ eklenerek veya implant ile büyütülür. Bu tarz meme asimetrisi olanlarda, normal büyüklüğe sahip memenin sarkıklığı yaygın olarak görülen bir sorundur. Normal olan memedeki bu sarkıklık ise ameliyat esnasında yukarı kaldırılarak düzeltilir.
Tek meme normal tek meme büyükse, büyük olan meme küçültülür. Tek meme büyük diğer meme küçükse, küçük memeye implant takılarak büyütülür ve büyük meme küçültülür.
Bazı durumlarda genç kızlarda memenin teki doğuştan hiç gelişmez. Bu kişilerde alttaki kas dokusu ya az gelişmiştir ya da hiç oluşmamıştır. Hatta vücudun o tarafındaki el parmakları da yapışık olabilir. Buna poland sendromu denir. Bu durumdaki hastalarda meme bulunmayan bölgeye, kendi vücudundan deri-kas kılıfı alınarak nakledilir ve altı implantla desteklenerek işlem tamamlanır.
Memedeki Aşırı Büyümenin Sebepleri Nelerdir?
- Gebelik sonrasında memelerin gelişmesi.
- Emzirme dönemi sonrası memelerde büyüme
- Kiloda aşırı artma veya azalmaya bağlı meme büyümesi
- Hormonal bozukluklar sonrası oluşan meme gelişimi
- Genetik faktörler nedeniyle meme büyümesi
- Bazı ilaçların oluşturduğu yan etkiler sonucu görülen meme büyümesi.
Meme Asimetrisi Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?
Eskiden meme asimetrisi ameliyatlarında T şeklinde bir kesi açılırken, şimdi ameliyat sonrası izleri minimuma indirmek için, meme ucundan aşağıya doğru I şeklinde kesiler açılır ve bu şekilde iz kalma olasılığı en aza indirilir.
Meme Ameliyatı Sonrası
Hastaların, doktorun tavsiye edeceği süre boyunca sadece sporcu sütyeni ve özel bir korse giymeleri yararlıdır. Ağır yük kaldırmamak gerekir. Sigara içilmemelidir. 8-10 gün kadar sırtüstü veya yan yatılması tavsiye edilir.