Kulak Estetiği
Karşıdan bakıldığında kulakların her iki yanda normalden daha fazla açık görüldüğü durum kepçe kulak olarak adlandırılır. Çocukluk çağından itibaren yapılabilen kepçe kulak ameliyatları ile bu sorunu ortadan kaldırmak mümkündür.
Kepçe kulak ameliyatı kimlere, kaç yaşından itibaren yapılır?
Çocuklar, 4 yaşındayken kulak gelişimi yüzde 80 oranında tamamlanır. Kepçe kulak ameliyatının ise erken çocuğun lokal anesteziye dayanabileceği, kendini bildiği zaman yapılması önerilir. Genellikle 9-10 yaşından itibaren yapılması uygundur. Ancak ameliyat kararı verilirken hastanın kulağında ne kadar “kepçelik” olduğu önemli bir faktördür. Çocuğun sosyal anlamda zedelenip zedelenmediğine dikkat etmek gerekir. Okul döneminde arkadaşları tarafından alay edilen, psikolojik olarak etkilenen çocuklara daha erken yaşta da ameliyat uygulanmasında bir sakınca yoktur. Ameliyatta üst yaş sınırı ise yoktur. İleri yaşlarda hastalara bile uygulanabilir.
Kepçe kulak ameliyatları nasıl yapılır?
Kepçe kulak ameliyatlarında genellikle lokal anestezi tercih edilir. Ancak hasta küçük yaşta ise ya da hastanın seçimi halinde genel anestezi ile de gerçekleştirilir. Ameliyat yaklaşık olarak 1,5 saat sürer.
Kulak arkasından yapılan bir ameliyattır. Halk arasında “iple asma” olarak bilinen bir yöntem var. Bu yöntemde kulak derisi hiç açılmadan, sadece dikişler yardımı kulak kepçesine kısmen şekil verilir. Ancak bu doğru ve tavsiye edilen bir yöntem değildir. Bu metotla dikişin kıkırdağı yırtması halinde kulağın eski haline gelme riski söz konusudur.
Plastik cerrahlar tarafından tercih edilen ve kalıcı çözüm olan yöntem farklıdır. Cerrahi olarak sadece kulağın arkasında iz kalacak şekilde 3-4 cm’lik bir kesi açılır. Bu şekilde kıkırdak şekillendirilir Dikişler yardımı ile kalıcı olarak çözüm bulunur.
Hastanın yaşının ameliyat başarısına etkisi yoktur. Sadece tüm ameliyatlarda olduğu gibi ileri yaşlarda iyileşme süresi daha uzun sürer. Yaş ilerledikçe iyileşme dokusu daha yavaş olur.
Kepçe kulak ameliyatları sonrası dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştiği için hasta aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrasında şişlik ve kanama olmaması için iki gün süre kalacak şekilde bandaj yapılır. İkinci gün sonunda hasta kontrole çağırılır ve uzman doktor tarafından bant çıkarılır. Sonrasında saç bandı şeklindeki bir bandaj 10 gün süre ile geceleri takılır. İyileşme bu şekilde tamamlanır. Ameliyat olmamış gibi görünme süresi kişiden kişiye değişse de 10-12 gün civarında şişlik ve ödem tamamen geçer. Havuza, denize girmek için 3 hafta beklenir. Banyo ise üçüncü günden sonra yapılabilir.
Ameliyat sonrası tekrarlama ihtimali çok nadir görülen bir durumdur. Bu ameliyatla kesin çözüm sağlanır.