Sakal Ekimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Sakal Ekimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Sakal, bazı erkekler için sahip oldukları en önemli aksesuardır. Farklı nedenlerden kaynaklanabilen sakal dökülmesi ya da sakal seyrekliği, sakal ekimi tedavisi ile çözülebilmektedir.

Sakal Ekimi

Sakal ekimi, son yıllarda oldukça talep görmeye başlayan bir işlemdir. Saç derisinden alınan saç köklerinin erkeklerin sakal ve bıyıklarında seyrek olan yerlere ekilmesi ile yapılan bir uygulamadır. Sakal nakli yaptıran çoğu erkek bunu yara izlerini örtmek için yapıyor, ancak tarzını güçlendirmek için dolgun sakallara sahip olmak isteyenler de rağbet göstermektedir.

Genetik, travma, yanıklar ve enfeksiyonlara bağlı olarak dökülen bölgelerde sakal ekimi yapılabilir.
Sakal yapısı saçdan farklıdır. Saçlar genellikle daha ince olduğu için alınan köklerin uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle sakal bölgesinde boyundan çıkarılacak saç kökleri daha çok tercih edilmektedir. Ense bölgesi, sakal ekimi için gerekli olan saç köklerinin alınmasına uygundur ancak öncelik her zaman boyun bölgesidir.

Sakal kişiden kişiye göre farklı bir yoğunluk göstermektedir. Bu nedenle sakal ekimi işlemi kişiye göre özelleştirilerek uygulanmalıdır. Bu işlem lokal anestezi altında birkaç saat içerisinde tamamlanabilmektedir.

Sakal ekimi için hastanın planlaması yapıldıktan sonra ense bölgesinden toplanan saç kökleri ayrılarak sakal bölgesine ekilir. Ortalama 4.000 ila 7.000 saç kökü tek tek ekilebilir. Bazı cerrahlar sakalın daha doğal görünmesi için greft başına iki saç teli kullanabilir.
Sakal ekimi yapılabilmesi için hastaların hormonlarının belirli bir düzeye ulaşması gerekir. Bu nedenle 20-22 yaşından itibaren uygulama yapılabileceğini söyleyebiliriz.

Sakal Ekimi Çeşitleri

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE) sakal ekiminde en sık kullanılan tekniktir. Cerrah, donör bölgesinden kıl köklerini tek tek alır ve sakalda boşluk görülen yerlere nakleder.

İşlem yaklaşık 2-5 saat arası sürer ve saç köklerinin alındığı yerde sadece küçük dairesel izler bırakır. Bazı klinikler bunu manuel olarak gerçekleştirirken, diğerleri mekanik yardımcılar kullanır. Bu tür bir nakil, diğer seçeneklere göre daha hızlı bir iyileşme süreci gösterir ve bunu geçiren çoğu insan çok az rahatsızlık bildirir veya hiç rahatsız etmez.

Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç ekiminde olduğu gibi sakal ekiminin önceside de lokal anestezi ugulanır. Bu sayede operasyon hasta için konforlu geçer. Doktor, sakal bölgesinde sakalın yönünü ve büyüme şeklini belirleyecek küçük kesiler yapar. Donör bölgesinden alınan kıl kökleri daha sonra bu kesilere yerleştirilir. Bu estetik işlem sayesinde sakalı olmayanlarda veya seyrek sakallı kişilerde sakal ekimi yapılabilir.

Sadece bölgesel kayıplar varsa etrafındaki sakalın yoğunluğu değerlendirilerek plan yapılır. Her hastanın isteğine göre limit ve sıklık ayarlanarak 1000-3000 civarında saç kökü ekilebilir. Tamamen eksik olan bir sakalda, 100 kök, çene ve bıyık bölgesinde 400 kök, toplam 1000 saç kökü fark yaratabilir.

Sakal Ekiminde Kanallar Nasıl Açılır?

Sakal ekiminde saç köklerinin ekilmesi için mikro kanalların oluşturulması gerekmektedir. Mikro kanalların oluşumunda bıçak yerine iğne ile kullanılarak doğru açı sağlanır ve daha kolay bir işlem gerçekleşir. Bu nedenle 0,6-0,7 mm kalınlığında ince uçlu iğnelerle delmek daha uygundur. Bu sayede saç kökleri, sakal için uygun olan 35-40 derecelik açılarda ekilebilir.

Ekilen Saçlar Nereden Gelir?

Sakal ekimi için gereken kökler özellilke saçların kalın olduğu ve başın arka bölgesinden veya boyun bölgesinden alınır. Sakal rengi, kıvamı ve dokusu ile ilgili uyum bu şekilde yakalanır.

İşlem ne Kadar Sürer?

Tam bir sakal ekimi yaklaşık sekiz saat sürebilir ve sakalın toparlanıp uzamasına giden yol birkaç hafta sürebilir.

Sakal Ekimi Operasyonundan Sonra Ne Olur?

Ekilen saçlarınız operasyondan 15-30 gün sonra dökülmeye başlayacaktır. Ancak bu yeni ekilen sakal köklerinizin büyüme hamlesi için hazırlandığını gösteren iyi bir tepkidir.

Yaklaşık 90 gün içinde sakalınız uzamasını tamamlamış ve çoğu saç kökü yerine oturmuş olacaktır. Operasyondan yaklaşık dört ay sonra sakalınız kapanmaya başlar; yaklaşık dokuz ay içinde tamamlanmış dolgun bir sakala kavuşursunuz.

Saç Ekiminin Herhangi Bir Riski veya Yan Etkisi Var Mıdır?

Bazı durumlarda saç kökleri enfekte olabilir ve iltihaplanabilir. Çoğu ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon ve biraz kanama riski bulunur ancak bunlar saç ekiminde nadirdir. Kökler zamanla o bölgeyi kaplasa da, kaynak bölgede yara izi kalma olasılığı da vardır. Sonuçlar kişiden kişiye ve doktorun uzmanlığına bağlı olarak değişmektedir.

Sakal Ekimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç köklerinin dökülmeden ekilmesi gerekir. Sakal ekimi bilgi ve özel tecrübe gerektiren bir işlemdir. Bunu göz önünde bulundurarak sakal ekimi yaptırmak isteyenlerin bir uzmandan destek alması gerekir.

Sakal ekiminde kullanılacak saç kökleri tek olmalıdır. Yani boyundan alınacak saç kökleri ayrılmalı ve ardından ekilmelidir. Bunun nedeni sakal bölgesindeki doğal saç köklerinin her zaman tek olmasıdır. İkili, üçlü saç kökleri sakalda çok kaba görünür.

Sakal ekiminde alınan saç köklerinin ekim yapılacak bölgedeki renk dağılımı önemli bir konudur. Gri sakallı bir kişiye siyah saç köklerinin ekilmesi veya siyah ve gri saç köklerinin uygun şekilde dağıtılmaması istenmeyen bir sonuç ortaya çıkarır. Bu nedenle ekimi yapacak olan doktorun bu alanda uzmanlaşması ve deneyimlerini uygulaması çok önemlidir.

Saç kökleri canlı doku olduğu için beklemeden alıcı bölgeye ekilmelidir. Bekletilirse oksijensiz hale geldikleri için işlevlerini kaybederler. Bu, özellikle donör bölgede sınırlı saç kökü olan kişiler için önemlidir.
Sakal ekiminden hemen sonra hastanın sakal bölgesine dokunmaması ya da yıkamaması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Ayrıca su dışında parfüm, kolonya gibi kozmetik ürünlerden de kaçınılmalıdır. Bu bölge 10 gün kuru ve temiz tutulmalıdır.
Deride oluşan küçük kabuklar iyileşme evresinde kendiliğinden düşecektir. Hastalar 1-2 gün uyku pozisyonlarına da dikkat etmelidir. Sakal bölgesine ağırlıksız yatacak şekilde pozisyon ayarlanmalıdır.
İyileşme döneminde kişiler sakallarını kesmemelidir. Bu dönemde sakal ekimi yaptıran kişi, doktorun önerilerini dikkate almalıdır. Doktorun tavsiyelerine uyulduğu takdirde sorunsuz bir iyileşme gerçekleşecektir.

Sakal Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nakilden 10 gün önce aspirin içeren herhangi bir ilacı almamak gerekebilir. 

Ayrıca işlemden üç gün önce antinflamatuar ilaçlar almamalı veya alkol tüketmemelisiniz.
Sakal ekimi operasyonundan önce tam bir hafta boyunca günde bir kez C vitamini tableti almak iyileşme süreci için yardımcı bir takviye olacaktır.
Kanamayı ve ilaçlara duyarlılığı artırabileceğinden nakil sabahı kafein tüketmemelisiniz.

Sakal Ekimi Sonrası Olası Yan Etkiler

Sakal ekimi sonrası bazı yan etkiler görülebilir fakat genelde ciddi boyutlarda değildir. Operasyon sonrası görülebilecek bazı yan etkiler şunlardır;

  • Hafif morarma
  • Şişme
  • Donör ve alıcı sitelerde hassasiyet
  • Kıl dönmesi
  • Kırmızılık

Yeni ekilen saçların çevresinde küçük kabuklar oluşacaktır. Kabuklanma bir haftadan uzun sürerse, doktorunuzla görüşmek isteyebilirsiniz. Birçok doktor, kabuklar düşene kadar yüzünüzü yıkamamanızı tavsiye eder.

Donör bölgedeki enfeksiyonu önlemesi için doktorunuz size antibiyotik verebilir.
Prosedürün gözle görülür belirtileri genellikle bir hafta içinde geçer ve genellikle 1 hafta-10 gün sonra tekrar tıraş olmaya başlayabilirsiniz.

Sakal Ekimi Fiyatları

Ekilecek saç kökü miktarı ve ekim işlemine göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Uygulamayı yapacak olan doktorun uzmanlık ve yoğunluk seviyesi de fiyatı etkileyen faktörler arasındadır.

Siz de sakal dökülmesi ile karşı karşıyaysanız ya da hayallerinizdeki sakal modeline sahip olmayı diliyorsanız kliniğimizde sakal ekimi yaptırabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.