Saç Ekimi Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Dökülen saçlar ve kellik için çeşitli saç tedavi yöntemleri bulunsa da çoğu kalıcı çözümler sunmaz. Bu yüzden saç dökülmesinden muzdarip kişiler güvenilir bir çözüm olan ve kalıcı sonuçlar veren saç ekimi operasyonlarını tercih eder.

Saç ekimi operasyonları her ne kadar hızlı ve kolay bir süreç olsa da kişi yine de bir operasyon geçireceği için gerilebilir ya da korkabilir, tüm bu durumlar gayet normaldir.
Saç ekimi yaptıracak kişiler öncelikle doktora giderek doğru bir teşhis yapılmasını beklerler çünkü saç dökülmesinin çevresel ve genetik olarak pek çok farklı sebebi olabilir. Daha sonrasında kafa derisine, saç köklerine ve kendisine en uygun saç ekim tekniğini ve yöntemini seçmeye çalışır. Bu noktada deneyimli uzmanlar kişiyi en uygun saç ekimi yöntemi için yönlendirir ve tüm operasyon sürecini kişiye aktarır.
Kişi saç ekimi için ilk aşamayı atlattıktan sonra kendini fiziksel ve psikolojik olarak sürece hazırlamaya başlar. Öncelikli olarak saç ekiminden önce uzmandan tüm süreç öğrenilmeli ve süreç hakkında akla takılan sorular ve noktalar varsa uzmana sorularak, bu konularda merak giderilmelidir. Aksi taktirde bu sorular ileride kişinin aklına takılarak problem yaratabilir. Devamında saç ekimi operasyonu için öncesinde ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gereken noktaları öğrenmek gerekir. Bu noktada saç ekimi sonrası yapılması gerekenler saç ekimi öncesi yapılması gerekenler kadar önem taşımaktadır.

Saç Ekim Süreci Nasıl İşler?

Saç ektirmeye karar verdikten sonra önünüzde ilerleyen ve dikkat etmeniz gereken bir süreç bulunur. Bu süreç sadece saç ekimi sonrası olan süreci kapsamaz, saç ekimi öncesinde de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Genel olarak bu süreç: ön hazırlık, saç ekimi operasyonu ve iyileşme süreci olarak karşımıza çıkar.

Saç ekimi tedavisinde tüm süreçler eşit öneme sahiptir bu yüzden saç ektirmek isteyen kişi her süreçte dikkatli olmalı ve süreci önemsemelidir. Saç ekiminin daha etkili sonuçlar vermesi ve olası bir olumsuz durumla karşılaşılmaması için saç ekimi sonrası sürece ekstra dikkat etmelidir. Saç ekimi öncesinde kişi aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları bırakmalı, alkol ve sigara tüketimine ara vermeli, yorucu aktivitelerden kaçınmalıdır. Kişinin operasyon öncesinde yapması gerekenler uzman tarafından kişiye daha önceden aktarıldığı için ekstra bir araştırmaya genellikle gerek yoktur. Bunun haricinde saç ekimi sonrasında ilk 3 gün saç yıkama işlemine izin verilmediği için operasyona duş alıp gelmek daha sağlıklı olacaktır.

Kalıcı bir çözüm olarak karşımıza çıkan saç ekiminin daha etkili sonuçlar vermesi için saç ekimi sonrası yapılması gereken şeylere ekstra dikkat edilmesi gerekir. Bu süreçte sorunlu bölgeye yeni saç kökleri ekildiği için saçlar tam olarak saç derisine yerleşmemiş olabilirler. Saç ekimi sonrası yapılacak yanlış bir şey ekim bölgesi için zarara sebep olabilir ve sürecin tamamen boşa gitmesine sebep olabilir.

Saç Ekimi Sonrası İlk 3 Gün

Saç ekimi sonrası kişi ilk 3 gün ekstra dikkat etmelidir çünkü saç ekimi yapılan bölge ekstra hassaslaşır. Operasyon sonrasında kişi beslenme alışkanlığına ve saç ekimi işleminin yapıldığı bölgeye yapılacak bakıma dikkat etmelidir. Ekim bölgesi için ekstra özen gösterilmeli ve temaslardan kaçınılmalıdır.
Saç ekimi sonrası ilk 3 ün içerisinde dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şunlardır:

  • Operasyon sonrası donör bölgeye bandaj uygulanır, bölgede şişlik oluşmasını engellemek için alın bandı takmanız gerekir.
  • İlk gün istirahat edilmelidir.
  • İlk 6 saat araba kullanılması önerilmemektedir.
  • Alkol kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Saç ekimi yapılan alanın güneş görmemesi gerekir, yumuşak yapılı bir şapka takılması önerilmektedir.
  • Saç ekilen bölgeye hiçbir şekilde temas edilmemelidir.
  • Doktorun verdiği ödem giderici ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Sigara tüketilmemelidir.
  • Saç ekilen bölgedeki ödemin hızlı geçmesi için kişi başını olabildiğince dik tutmalıdır.
  • Spor, cinsel ilişki ve ağır işler gibi efor gerektiren aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Ekim yapılan bölgenin herhangi bir şekilde darbe almaması gerekir.
  • Olabildiğince sırt üstü yatılmamalıdır.

Saç ekimi sonrası ilk 3 gün yukarıdaki noktalara dikkat edilmesi oldukça önemlidir çünkü yeni ekilen saçlar tam olarak saç derisine yerleşmemiş olabilir. Saç ekiminin ertesi günü donör bölgedeki bandajın çıkarılması ve pansuman yapılması gerekir, bu yüzden saç ekimi işlemi yaptırdığınız kliniğe ya da hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Pansumanınız yenilendikten sonra uzmanın verdiği ilaçlar kullanılarak ekim bölgesindeki ödem atılır. Operasyondan sonraki ilk 3 gün boyunca ekim bölgesinde ve saç köklerinin alındığı donör bölgede ara ara kanamalar olabilir. Bu kanamalar saç ekimi sonrası oldukça normaldir fakat

Saç Ekimi Sonrası İlk 15 Gün

Operasyondan sonraki ilk 3 gün çok önemlidir fakat sadece bunlara dikkat etmek yeterli olmaz. Saç ekimi sonrası kişi ilk 15 gün saç ekimi yapılan bölgeyi kurmalı ve olası bir darbeden korumalıdır çünkü bu dönemler saç ekimi sonrası iyileşme sürecidir.
Ekimden sonra iyileşme süreci kişiye ve saç köküne göre değişse de ortalama olarak 6 ay ile 1 yıllık bir zaman diliminde gerçekleşir. Daha doğal ve sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız ilk 3 ile 30 gün arasında ekim yapılan bölgeye dikkat etmeli ve korumalısınız.
· Beslenme
Saç ekimi sonrası doktorun talimatları hariç beslenme alışkanlığınıza da dikkat etmeniz gerekir. Geçirdiğiniz cerrahi işlemden dolayı bünyeniz zayıflayabilir ve saç derinizin iyileşmesi daha uzun sürebilir. O yüzden iyileşme sürecinde saçınıza yararlı gelebilecek gıdalar ile beslenmeniz hem sizin hem de saçınızın sağlığı için çok daha iyi olacaktır. Saç ekimi sonrası beslenme alışkanlığınıza B vitamini bakımından zengin olan kırmızı ve beyaz et, muz, yumurta ve avokado gibi besinleri ekleyebilirsiniz. Bu besinlerin yanı sıra E ve C vitamini açısından zengin olan badem, ıspanak, zeytinyağı, lahana, kivi ve turunçgiller gibi besinleri de listenize eklemelisiniz. Havuç, tatlı patates, lahana gibi içerisinde A vitamini bulunduran besinleri de saç köklerinizin daha güçlü hale gelmesi ve hızlı bir şekilde çıkmasını sağlamak için kullanabilirsiniz. A, B, C ve E vitaminlerine ek olarak vücudunuzun ihtiyacı olan demir ihtiyacını da karşılamanız gerekmektedir çünkü demir eksikliği saç dökülmesine neden olur. Böyle bir durumda saç ekimi sonrası herhangi bir saç dökülmesi ile karşılaşmak çok da iyi bir durum olmayacaktır. Bu dönemde fasulye, istiridye ve dana ciğeri gibi demir içeriği yüksek olan besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

· Bakım

Saç ekimi sonrası iyileşme sürecinde iyi bir bakım gerektirir, aksi halde enfeksiyon riski ne kadar düşük olsa da olası bir ihtimal olarak karşımıza çıkar. Saç ekimi sonrası oluşabilecek bir enfeksiyonu ve iltihabı engellemek için uzman doktorunuz tarafından verilen antibiyotik kürünü düzenli olarak ilk 5 gün kullanmalısınız. Operasyondan 3 gün sonra saçınızı yıkayabilirsiniz ve ilk yıkama işleminizden itibaren saçınızı 15 gün boyunca uzman tarafından önerilen özel bakım losyonu ve şampuan ile yıkamanız gerekmektedir. Genellikle bu losyon ve şampuanlar saç ekimi sonrası oluşabilecek kabuklanmaları yumuşatarak saç derisinin iyileştirme sürecini kolaylaştırmaktadır. Düzenli şampuan ve losyon kullanımı ile 15 günün sonunda saç derisinde oluşan kabuklar dökülecektir. Bu süreçte kabuklanan bölgeye kesinlikle dokunulmamalı ve her türlü temastan kaçınılmalıdır. Aynı zamanda saç ekimi sonrası ekim yapılan bölgeyi güneş ışınlarından korumak gerekir. Her ne kadar saç ekimi sonrası yapılması gerekenler yorucu gibi görünse de her biri daha gür, sağlıklı ve canlı saçlara sahip olmak için gerekli adımlardır. Süreç boyunca sabırlı olmak kendinize ve saçınıza yapabileceğiniz en büyük iyiliktir.

Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?

Saç ekimi sonrası saç derinize ne kadar iyi ve doğru bir bakım yaparsanız iyileşme süreciniz de o kadar hızlanır. İyileşme sürecinde karşılaşabileceğiniz şok dökülme sizi korkutabilir. Saç ekiminden sonraki 1 ile 3 ay arasındaki dönemde ekilen saçlar dökülebilir. Bu ani dökülmeye şok dökülme ismi verilir. Dökülmüş olan saçlarınız operasyonun başarısız olduğu anlamına gelmez, normal bir dönemdir. Şok dökülmesinden hemen sonra bölgeye ekilen saçlar büyümeye başlar ve zaman içerisinde uzarlar.

Saç ekiminden sonraki 4.ayda saçların büyümesi hızlanır ve 6.aydan sonra saç ekimi sonuç vermeye başlar. Bu dönemde ekilen saçların hepsi değil, yarısı çıkar. Bu yüzden saç ekimi ve saç ekimi sonrası sabır gerektiren bir süreçtir. Operasyondan sonraki 6. ay önemlidir çünkü bu dönemde ekilen saçlar büyümeye devam eder ve doğal saçlarınız gibi kalınlaşmaya ve güçlenmeye başlar. Saç ekimi sonrası ekilen saçların güçlü olması alacağınız sonucu doğrudan etkiler. Saçların büyümesi 6 ile 12 ay arasında sürer.

Saç ekimi sonrası gelinen ve sonuçların görüldüğü son dönem 12. aydır. 12.aya gelindiğinde ekilen saçlar büyümesini tamamlamış olurlar ve doğal bir görünüme kavuşurlar. Güçlenen ve büyüyen saçlar kendi doğal büyümesine döner. Saç ekimi sonrası kişinin saçlarının çıkma süresi kişiden kişiye göre değişse de ortalama olarak tam sonuç 12 ile 18. aylar arasında alınır. Tüm bu süreçlerde ekilen saçlara dikkat etmeniz gerekir. Eğer saç ekimi sonrası yapılması gerekenlere ekstra dikkat eder ve uygularsanız daha gür, sağlıklı ve dayanıklı saçlara sahip olursunuz.

Saç ektirmeye karar verdiğinizde uzmanınızla ilgili tüm süreçleri ve olabilecekleri öğrendikten sonra kendinizi buna göre hazırlamanız gerekir. Operasyonda giyeceğiniz kıyafetten saç ekimi sonrası yiyeceğiniz yemeğe ve kullanacağınız yastığa kadar küçük ama önemli detaylar bulunmaktadır. Yapmanız gerekenleri uyguladığınızda herhangi bir sorun çekmeden ağrısız bir şekilde süreci atlatabilirsiniz. Saç ekimi sonrası uzmanınızın bahsettiği reaksiyonlar haricinde bir durumla karşılaşırsanız direkt olarak uzmanınız ile iletişime geçmelisiniz. Bu süreçte oluşabilecek herhangi bir reaksiyon ve durum büyük bir önem taşır ve saç ekiminizi etkileyebilir. Onun haricinde şok dökülme, kabuk bağlama ve ilk 5 gün içerisindeki kanamalar gibi durumlarda endişelenmenize gerek yoktur.