Saç Ekimi Öncesi Yapılması Gerekenleri Biliyor Musunuz?

Saç Ekimi Öncesi Yapılması Gerekenleri Biliyor Musunuz?

Dökülen ve seyrelen saçlarınız için en kalıcı ve güvenilir sonucu sunan saç ekimi operasyonlarında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Her şeyden önce hangi saç ekim tekniğini seçmeniz gerektiğine karar vermelisiniz. Bunun için de güvenilir ve deneyimli uzmanların bulunduğu saç ekim merkezlerine gidebilirsiniz. Uzman teşhis koyduktan sonra sizin için en uygun saç ekim yöntemini seçerek süreci başlatır.

Saç ekimi öncesi seçeceğiniz 2 farklı teknik bulunur: FUT ve FUE tekniği. Gelişen teknoloji ile birlikte FUT tekniği artık neredeyse hiç kullanılmaktadır. Onun yerine daha hızlı ve acısız olan FUE tekniği kullanılır. FUE tekniği kullanılarak yapılan operasyonların saç ekimi öncesi ve sonrası fotoğrafları bu tekniğin ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne sermektedir. 

Saç ekimi operasyonu için hangi teknik ve yöntem kullanılırsa kullanılsın saç ekimi öncesi hastaların özellikle dikkat etmesi gereken noktalar bulunur çünkü operasyon sırasında saç ekimi öncesi yapılan bir durumdan kaynaklı olası bir komplikasyonlar oluşabilir. Her ne kadar saç ekimi tehlikeli bir cerrahi operasyon olmasa da hem daha iyi verim alabilmek hem de olası kötü sonuçları engellemek için saç ekimi öncesi uzmanların uyarılarına dikkat etmek gerekir.

Saç Ekimi Öncesi Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Hastaların genellikle saç ekimi öncesi biraz stresli olması normal bir durumdur, operasyon hakkında çevreden gelen bilgiler ya da kendi düşündükleri kişiyi tedirgin edebilir. Sürecin daha sağlıklı ilerlemesi için saç ekimi öncesi uzmanınızla konuşarak tüm operasyon süreci hakkında bilgi alınması iyi olacaktır. Çünkü saç ekimi operasyonu öncesi ve operasyondan sonra bir hata yapmanız ekilen saçın sürecini olumsuz etkileyebilir.

Kişinin yaşı, beslenmesi, sigara ve alkol gibi kullandığı şeyler saç ekimini etkileyeceği için saç ekimi öncesi bu alışkanlıkların bazılarını belirli bir süreliğine bırakmak ya da dikkatli şekilde kullanmak gerekebilir çünkü bunların her biri saç köklerinin ve greftlerin kalitesini ve durumunu belirler, saç ekiminde de direkt olarak sağlıklı saç köklerine ihtiyaç duyulacağı için bunlara ekstra dikkat edilmesi gerekir.

  • Saç ekiminden 3 gün önce sigarayı bırakmanız süreç açısından daha sağlıklı olacaktır. Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsunuz azaltarak da sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Sigara hem operasyonu hem de iyileşme sürecini etkiledği için bu detay önemlidir.
  • Saç ekimi öncesi herhangi bir şekilde kan sulandırıcı ilaçlar kullanmamalısınız. Saç ekimi sonrasında da bu ilaçların 1 hafta kullanılmaması önerilmektedir.
  • Saç ekiminden 1 hafta önce alkol almayı bırakmalısınız.
  • Saçlarınız ve kafa deriniz için kullandığınız ilaç, krem ve losyonlar varsa 30 gün öncesinden kullanmayı bırakmalısınız.
  • B ve E vitaminlerinden ve bu vitaminleri içinde barındıran bitki çaylarından da uzak durmalısınız. Bu vitaminler operasyon sırasında ekstra kanamaya sebep olabilir.
  • Operasyondan 1 hafta önce spor, kardiyo gibi efor gerektiren egzersizlere ara vermelisiniz.
  • Saç ekimi öncesi kahve ve yoğun kafein içeren içecekleri almamanız gerekir.

Kronik bir hastalığınız varsa saç ekimi öncesi uzmanınıza danışarak ekstra yapmanız ve dikkat etmeniz gereken noktaları da öğrenebilirsiniz. Yukarıda bahsedilen noktalar direkt olarak operasyonu etkileyeceğinden hayati öneme sahiptir, bu yüzden saç ekimi öncesi yapmanız ve yapmamanız gerekenleri iyice öğrenmeli ve dikkat etmelisiniz.

Operasyon Günü Neler Yapmalısınız?

Saç ekimi öncesi sigara, alkol ve aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları kullanmayı bıraktıktan sonra, kendinizi yavaş yavaş operasyona hazırlamaya başlarsınız. Bu süreç hem mental hem de fiziki bir süreç olduğu için operasyon öncesinde de sürece dikkat etmeye başlarsınız.

Saç ekimi operasyonu ekim yapılan bölgeye ve greft sayısına göre değişse de ortalama olarak bir operasyon 6 ile 7 saat arasında sürmektedir. Bu yüzden de operasyon sürecinde daha rahat edebilmek için eşofman gibi rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Eşofman haricinde operasyon için kolay giyilip çıkarılabilen bir bluz, gömlek ya da tişört giymeniz de sizin için daha rahat olacak ve ekim yapılacak bölgenin zarar görmesini önleyecektir.

Aynı zamanda saç ekimine gelmeden önce duş almanız da sizin için yararlı olacaktır çünkü operasyondan sonra saç ekimi yapılan bölgeye ekstra 3 gün su değmemelidir. Operasyon her ne kadar ağrısız olsa da 7 saatlik bir operasyondan çıktıktan sonra araba kullanmak sizi zorlayabilir, bu yüzden saç ekimi öncesi operasyona arabayla gelecekseniz, yanınızda dönüşte arabayı kullanabilecek birini bulundurmanız faydalı olacaktır. Genellikle uzmanlar da operasyondan sonra kişilerin 6 saat boyunca araba kullanmamasını önermektedir.

Saç ekimi öncesi dikkat edilmesi gerekenler olduğu kadar operasyon sırasında da dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.

  • Operasyona gelmeden önce mutlaka yemek yemelisiniz. Ağır ve yağlı yemekler yerine hafif ama tok tutacak yiyecekler tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Yani operasyon süresince tok olmak için mutlaka kahvaltı yapmalı ve hafif bir öğlen yemeği yemelisiniz.
  • Saç ekimi yapılırken sakız çiğnememeli, telefonla oynamamalı ve çok fazla konuşmamalısınız.

Saç Ekimi Operasyonundan Sonra Sizi Neler Bekliyor?

Saç ekimi operasyonu sonrası da saç ekimi öncesi kadar meşakkatli ve özenli bir süreçtir. Saç ekimi yapılan bölgeye ekstra dikkat edilmesi gerekir bu yüzden de kişi kullandığı yastığa dahi dikkat etmelidir. Saç ekimi sonrasındaki 48 saat kritik olduğu için hasta istirahat etmeli 2 gün sonrasında günlük yaşamına dönmelidir çünkü bu süreç saç köklerinin sorunlu bölgeye yerleştiği bir dönemdir ve her türlü temastan kaçınılmalıdır.

Kişi operasyondan sonraki 3 gün saç ekimi öncesi uygulaması gerekenler ile aynı şekilde alkol ve sigara tüketmemeli, kan sulandırıcı ilaçlar almamalı ve efor sarf etmesi gereken işlerden ve aktivitelerden kaçınmalıdır. Bunun haricinde saç ekimi yapılan bölgenin 3 gün güneş görmemesi gerekir. Saç ekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken noktaları (buraya diğer makalenin linki gelebilir) detaylı bir şekilde inceleyebilir ve uzman kadromuzdan bilgi alabilirsiniz.

Saç ekimi operasyonuna karar verdiğiniz an başlayan saç ekim süreci yadsınamayacak kadar önemlidir. Saç ekimi öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gereken noktaları eksiksiz bir şekilde uygulamalı ve uzmanınızın söylediklerine ekstra dikkat etmelisiniz. Saç ekimi sürecini en kolay ve hızlı yoldan atlatmak düşünüldüğü kadar zor değildir, önemli olan her şeyi doğru ve eksiksiz yapmanızdır.

ZNZ Hair Center olarak sizin için en uygun saç ekimi yöntemini belirledikten sonra saç ekimi öncesi ve sonrası tüm süreçlerde yanınızda olarak süreci sorunsuz ve ağrısız bir şekilde atlatmanıza yardımcı oluyor ve sizi önemsiyoruz.