Saç Dökülmesi Nedenleri Ve Çeşitleri Nelerdir?

Saç Dökülmesi Nedenleri Ve Çeşitleri Nelerdir?

Yıkamaya bağlı günde yaklaşık 100-150 adet saç dökülmesi normal görülmektedir. Bu durum yıkamaya ve taramaya bağlı olarak değişebilmektedir. Sağlık bir saç yapısında yaklaşık 100 bin saç teli bulunmaktadır.

Saç dökülmesi nedenleri genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kimyasal maddelere maruz kalmak, hormonal ve besinsel faktörler, demir eksikliği, kıl gelişimi bozuklukları, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıkları olarak sıralanabilmektedir.

Saç kaybı çoğunlukla tetikleyici etkenlerden 3-4 ay sonra başlamakta ve bu etkenler tedavi edildikten 6-12 ay sonra normale dönebilmektedir.

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

- Genetik Faktörler

Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri %50 oranla genetiktir. Toplumun genelindeki saç dökülmesi nedenleri arasında da erkek tip hormona duyarlı dökülme görülmektedir. Kronik saç dökülmesi sorunu ilerleyen yaşlarda kelliğe dönüşebilmektedir. Erken yaşta başlanan saç bakımı, dökülen saçların sayısını azaltabilmekte ve kelliğe giden yolu yavaşlatabilmektedir.

- Deri Problemleri

Saç dökülmesi nedenleri arasında deri problemleri de görülmektedir. Cilt rahatsızlıkları nedeniyle görülen dökülmeler, saç derisini de etkilemektedir. Egzama, akne, sedef hastalığı, liken hastalığı, aşırı yağlı deri, mantar hastalığı gibi problemler saç dökülmesinin nedenine göre saç derisini etkiler ve saç kaybına neden olmaktadır. Deri problemleri tedavi edildiğinde saç dökülmesi durdurulabilmektedir.

- Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Saç telleri canlıdır. Bu sebeple saç telinin beslenmesi, onların sağlığı için çok önemlidir. Uzun süre aç kalmak, olması gerekenden fazla karbonhidrat tüketmek, az su içmek ve tek tip beslenmek dökülmelere neden olan etkenlerdir.

- Vitamin Ve Mineral Eksikliği

Vitamin ve minerallerin vücudumuzda eksik olması en önemli saç dökülmesi nedenleri arasındadır. Aynı zamanda biotin, çinko, B12, D vitamini, folik asit, demir gibi vitamin ve mineraller düşükse saç kaybı gerçekleşmektedir. Ayrıca vücutta demir eksikliği yokken bile demir takviyesi almak saç dökülmesini azaltmakta ve yeni saç oluşumuna katkı sağlamaktadır.

- Hormonal Sebepler

Hormonal bozukluklar da saç dökülmesi nedenleri içerisindedir. Aşırı akne, kilo problemi, gebelik, adet gecikmesi, aşırı yağlanma gibi problemler saç dökülmelerinin sebebi olabilmektedir. Bu sorunları kan tahlili ile ortaya çıkarabilir, gerekli tedavi sonrasında saç dökülmesini engelleyebilirsiniz.

- Çeşitli Hastalıklar Ve İlaç Kullanımı

Saç dökülmesi nedenleri arasındaromatizmal hastalıklar, tiroit bezi hastalıkları veya bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, kemoterapi süreci, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, diyabet, insülin direnci, doğum kontrol hapları gibi birçok neden yer almaktadır.

- Stres Ve Depresyon

Saç dökülmesine neden olan aşırı stres, günümüzde oldukça yaygındır. Anksiyete, depresyon ve psikolojik nedenler saç dökülmesi üzerinde etkilidir.

- Kozmetik Faktörler

Bitkisel olmayan saç bakım kremleri kullanmak, saçları sıkı bağlamak, aşırı ısıyla saçları düzleştirmek, saç rengini açmak için kullanılan açıcılar, boyalar, fön işlemleri gibi uygulamalar saça dışarıdan zarar vererek saç dökülmesine neden olmaktadır.

Saç Dökülmesinin Çeşitleri Nelerdir?

1) Erkek Tip Saç Dökülmesi

Erkek tip saç dökülmesi olarak da bilinen androgenetik alopesi yalnızca erkeklerde değil kadınlarda da ortaya çıkabilmektedir. Genellikle bu dökülme erkek ve kadın tipinde genetik kaynaklıdır.

Her saç telinin bir büyüme döngüsü vardır. Erkek tipi saç dökülmesinde bu döngü zaman içerisinde bozulur, saç telleri güçsüzleşir, incelir, incelerek de dökülmeye başlar. Sonucunda ise saç köklerinde büyüme döngüsü sona erer ve bu bölgelerde saç uzamamaya başlar.

Erkek tipinde saç dökülmesi çoğunlukla tepe kısımda başlar. Bu nokta dışında saç çizgisinin bulunduğu alın bölgesi yavaş yavaş açılmaya başlar. Ense kısmı ise en az saç dökülmesinin yaşandığı yerdir.

2) Kadınlarda Saç Dökülmesi

Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri genellikle hormonaldir. Doğum, menopoz gibi hormon dengelerinin bozulduğu durumlarda sık sık ortaya çıkar.

Doğum sonrasında saç dökülmesi de sık sık yaşanan bir durumdur. Kadın tipi saç dökülmelerinde seyrelmeler saçın her kısmında eşit derecededir. Dışarıdan bakılınca net bir şekilde saç dibindeki açıklık görünür.

Sağlıklı saçlar her kadın için oldukça önemlidir. Kadınlar saç dökülmesi önlemek amacıyla çeşitli ürünler kullanmaktadır. Kullanılan bu bakım ürünleri dökülmenin azalmasına yardımcı olmaktadır.

3) Çocuklarda Saç Dökülmesi

Çocuklarda saç dökülmesi nedenleri genellikle saç kıran hastalığından dolayıdır. Çocuklara saç kıran hastalığı için uygulanan tedavi saçların geri gelmesini sağlayacaktır. Tedaviye geç kalanların ise saçları kalıcı olarak dökülebilir.

4) Strese Bağlı Saç Dökülmesi

Bazı tiroit hormonunu düşürücü ilaçlar, kolesterol düşürücü ilaçlar, tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, A vitamini ve türevi bazı ilaçlar saç dökülmesi nedenleri olabilmektedir. Doğum sonrası saç dökülmesi de bu gruba girebilir. 2 aydan uzun süren saç dökülmesi mutlaka yakından takip edilmelidir.

5) Vitamin Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi

Kadın hastalarda özellikle saçların ön kısımlarında seyrelme, adet düzensizliği, akne, tüylenmede artış gibi sorunlar olduğunda, cinsiyet hormonlarının düzeyini kontrol etmek gerekmektedir. Saçları dökülen kadınların %70’inde demir eksikliği görülmektedir. Bu sebeple demir takviyesi yapılmalıdır.

6) Tiroid Hormonlarına Bağlı Saç Dökülmesi

Tiroid hormonlarının yeterli seviyede çalışmaması, saçların dökülmesine neden olabilir. 8 haftalık tedavi sonucunda saçlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.

7) Saçkıran Saç Dökülmesi

Alopesi areata, birden meydana gelen, değişik boyutlarda, bir ya da birkaç tane yuvarlak, tamamen saçsız alanlarla karakterize, sık görülen bir hastalıktır. Saç dökülmesi nedenleri arasında olan bu hastalığa halk arasında ‘saçkıran’ denir. Bulaşıcı değildir. Yalnızca saçta değil sakal bölgesinde de görülebilir.

8) Diş Çürüklerine Bağlı Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi nedenleri arasında diş çürüğü de bulunmaktadır. Aniden meydana gelen saçkıran ve saç dökülmelerinde dişlerdeki çürük, dolayısıyla enfeksiyonların saçlar üzerinde etkisi olmaktadır. Diş rahatsızlıklarıyla birlikte vücuda giren bakterilerle mücadele eden bağışıklık mekanizması kendi sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verebilmektedir.

Bu durumda da bağışıklık sistemi saç köklerine etki etmekte ve saç dökülmesine neden olmaktadır. Sonuçta saç ancak sağlıklı bir vücutta yaşamaktadır.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesi tedavisinde öncelikle tanı doğru konmalıdır. Öncelikle saç dökülmesi nedenleri ve tiplerinden hangisi olduğu öğrenilmelidir. Dermatoloji uzmanı muayenesi ile dökülmeye sebep olan etkenler belirlenerek uygun tedavi planlanır.

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

- İlaç Tedavisi

Saçların dökülmesini engellemek ve saç tellerinin kalınlaşmasını sağlamak amacıyla kullanılan FDA onaylı ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır. Saçların seyrekleştiği ve güçsüzleştiği bölgelerde ilaç tedavisi etkili olabilir.

- Saç Ekimi

Saç ekimi özellikle erkek tipi dökülmesi olan kişilere uygulanabilir. Erkek tipi saç dökülmesi genetik olarak buna yatkın kişilerde erkeklik hormonunun etkisi ile gelişir.

Zaman içerisinde saçı üreten hücreler bu hormonun etkisiyle ölür. Böylece saç, önce incelir, ardından uzamamaya başlar ve sonunda tamamen dökülür. Saç ekimi bu sorunu yaşayan hastalarda oldukça etkili bir yöntemdir.

- Saç Mezoterapisi

Saç dökülmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri de saç mezoterapisidir. Saçlı deriye vitamin ve minerallerin mikro iğneler yardımıyla doğrudan enjekte edilmesiyle saçın büyüyüp, çoğalması için uygulanan tedavidir. Yaklaşık olarak 1 cm aralıklarla enjekte işlemi sağlanmaktadır. Sonra saç derisine masaj uygulanmaktadır.