Wat zijn de oorzaken en soorten haarverlies?

Wat zijn de oorzaken en soorten haarverlies?

Door wassen is ongeveer 100-150 haarverlies per dag normaal. Deze situatie kan variëren afhankelijk van het wassen en kammen. Er zijn ongeveer 100 duizend haarlokken in een gezonde haarstructuur.

Oorzaken van haarverlies kunnen worden genoemd als genetische aanleg, systemische ziekten, blootstelling aan chemicaliën, hormonale en voedingsfactoren, ijzertekort, haargroeistoornissen, psychologische stress en hoofdhuidaandoeningen.
Haarverlies begint meestal 3-4 maanden na de triggerende factoren en deze factoren kunnen 6-12 maanden na de behandeling weer normaal worden.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

- Genetische Factoren

De oorzaken van haarverlies bij mannen zijn voor 50% genetisch bepaald. Een van de oorzaken van haarverlies bij de algemene bevolking is hormoongevoelige uitscheiding van het mannelijke type. Chronisch haarverliesprobleem kan op latere leeftijd in kaalheid veranderen. Haarverzorging die op jonge leeftijd is begonnen, kan het aantal haaruitval verminderen en het pad naar kaalheid vertragen.

- Huid Problemen

Onder de oorzaken van haarverlies worden ook huidproblemen gezien. Door huidaandoeningen heeft het waargenomen haarverlies ook invloed op de hoofdhuid. Problemen zoals eczeem, acne, psoriasis, korstmosziekte, te vette huid, schimmelziekte tasten de hoofdhuid aan volgens de oorzaak van haarverlies en veroorzaken haaruitval. Haaruitval kan worden gestopt wanneer huidproblemen worden behandeld.

- Verkeerde Eetgewoonten

Haarstrengen leven. Om deze reden is de voeding van de haarstreng erg belangrijk voor hun gezondheid. Lang vasten, meer koolhydraten consumeren dan nodig, minder water drinken en één soort dieet volgen zijn factoren die haarverlies veroorzaken.

- Vitamine en Mineralen Tekort

Het gebrek aan vitamines en mineralen in ons lichaam is een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval. Tegelijkertijd, als vitamines en mineralen zoals biotine, zink, B12, vitamine D, foliumzuur, ijzer laag zijn, treedt haaruitval op. Bovendien vermindert het innemen van ijzersupplementen, zelfs als er geen ijzertekort in het lichaam is, haaruitval en draagt het bij aan de vorming van nieuw haar.

- Hormonale Oorzaken

Hormonale stoornissen behoren ook tot de oorzaken van haarverlies. Problemen zoals overmatige acne, gewichtsproblemen, zwangerschap, menstruatievertraging, overmatig vet kunnen de oorzaak zijn van haaruitval. Deze problemen kunt u met bloedanalyse aan het licht brengen en haaruitval voorkomen na de noodzakelijke behandeling.

- Verschillende Ziekten en Medicatiegebruik

Onder de oorzaken van haarverlies zijn er vele redenen, zoals reumatische aandoeningen, schildklieraandoeningen of geneesmiddelen die voor deze ziekten worden gebruikt, chemotherapie, gewichtsverliespillen, bijnieraandoeningen, diabetes, insulineresistentie, anticonceptiepillen.

- Stress en Depressie

Overmatige stress die haaruitval veroorzaakt, komt tegenwoordig vrij vaak voor. Angst, depressie en psychologische oorzaken zijn effectief bij haaruitval.

- Cosmetische Factoren

Gebruik van niet-plantaardige haarverzorgingscrèmes, het haar strakker maken, het haar steil maken met overmatige hitte, de haarkleur lichter maken, toepassingen zoals kleurstoffen en föhnbehandelingen veroorzaken haaruitval door het haar van buitenaf te beschadigen.

Wat zijn de soorten haarverlies?

1) Haarverlies bij mannen

Androgenetische alopecia, ook wel bekend als haarverlies bij mannen, kan niet alleen bij mannen voorkomen, maar ook bij vrouwen. Over het algemeen wordt dit verlies veroorzaakt door mannelijke en vrouwelijke genetica.

Elke haarstreng heeft een groeicyclus. Bij haarverlies bij mannen breekt deze cyclus na verloop van tijd af, worden haarstrengen zwakker en dunner, begint het haar uit te vallen. Als gevolg hiervan eindigt de groeicyclus in de haarzakjes en kan het haar in deze gebieden niet groeien.
Haarverlies bij mannen begint meestal bovenaan. Afgezien van dit punt begint het voorhoofdgebied waar de haarlijn zich bevindt zich langzaam te openen. De nek is waar de minste haaruitval wordt ervaren.

2) Haarverlies bij vrouwen

De oorzaken van haarverlies bij vrouwen zijn meestal hormonaal. Het komt vaak voor in gevallen waarin de hormoonbalans verstoord is, zoals bij geboorte en menopauze.

Haaruitval na de geboorte komt ook veel voor. Bij haarverlies bij vrouwelijk patroon is de verdunning gelijkmatig in alle delen van het haar. Van buitenaf gezien is de opening aan de basis van het haar duidelijk zichtbaar.
Gezond haar is erg belangrijk voor elke vrouw. Vrouwen gebruiken verschillende producten om haaruitval te voorkomen. Deze gebruikte verzorgingsproducten helpen haaruitval te verminderen.

3) Haarverlies bij kinderen

Haarverlies bij kinderen is meestal te wijten aan haarverliesziekte. Behandeling voor haaruitvalziekte bij kinderen zorgt ervoor dat het haar terugkomt. Degenen die te laat zijn voor de behandeling, kunnen hun haar permanent verliezen.

4) Stressgerelateerd Haarverlies

Sommige schildklierhormoonverlagende medicijnen, cholesterolverlagende medicijnen, bloeddrukmedicijnen, anticonceptiepillen, sommige medicijnen die in de psychiatrie worden gebruikt, vitamine A en sommige derivaten kunnen haaruitval veroorzaken zijn. Haaruitval na de bevalling kan ook in deze groep worden opgenomen. Haarverlies dat langer dan 2 maanden duurt, moet nauwlettend worden gevolgd.

5) Haaruitval als gevolg van vitaminegebrek

Bij vrouwelijke patiënten, als er problemen zijn zoals uitdunnen, onregelmatige menstruatie, acne, toename van de haargroei in het lichaam, is het noodzakelijk om het niveau van geslachtshormonen onder controle te houden. IJzertekort wordt waargenomen bij 70% van de vrouwen met haarverlies. Om deze reden moet ijzer worden aangevuld.

6) Haaruitval door schildklierhormonen

Het niet goed werken van schildklierhormonen kan haaruitval veroorzaken. Na 8 weken behandeling begint het haar weer te groeien.

7) Ringworm haaruitval

Alopecia areata is een veel voorkomende ziekte die plotseling optreedt en wordt gekenmerkt door een of meer ronde, volledig kalende delen van verschillende grootte. Deze ziekte, die een van de oorzaken is van haarverlies, wordt onder de mensen "ringworm" genoemd. Het is niet besmettelijk. Het is niet alleen op het haar te zien, maar ook op het baardgebied.

8) Haaruitval door tandbederf

Een van de oorzaken van haarverlies is tandbederf. Plotselinge ringworm en haaruitval veroorzaken tandbederf en daardoor hebben infecties effect op het haar. Naast gebitsproblemen kan het immuunsysteem dat bacteriën bestrijdt die het lichaam binnendringen, ook zijn eigen gezonde lichaamscellen beschadigen.

In dit geval tast het immuunsysteem de haarzakjes aan en veroorzaakt het haaruitval. Haar kan immers alleen in een gezond lichaam leven.

Hoe kan haaruitval worden voorkomen?

Bij de behandeling van haaruitval moet de diagnose eerst correct worden gesteld. Allereerst moeten de oorzaken en soorten haarverlies worden bepaald. Bij onderzoek door een dermatoloog worden de factoren die haaruitval veroorzaken bepaald en wordt een passende behandeling gepland.

Behandelingsmethoden die kunnen worden toegepast om haaruitval te voorkomen

- Medicatie
Om haaruitval te voorkomen en de haarlokken dikker te maken, moeten de door de FDA goedgekeurde medicijnen die worden gebruikt onder toezicht van een arts worden ingenomen. Medicamenteuze behandeling kan effectief zijn in gebieden waar het haar dunner en zwak is.
- Haartransplantatie
Haartransplantatie kan vooral worden toegepast bij mensen met mannelijk patroonverlies. Haarverlies bij mannen ontwikkelt zich door het effect van het mannelijke hormoon bij mensen die er genetisch vatbaar voor zijn.
Na verloop van tijd sterven de cellen die het haar produceren af onder invloed van dit hormoon. Het haar wordt dus eerst dunner, groeit dan niet en valt uiteindelijk helemaal uit. Haartransplantatie is een zeer effectieve methode voor patiënten met dit probleem.
- Haar Mesotherapie
Een van de meest gebruikte methoden bij haarverlies is haarmesotherapie. Het is een behandeling die wordt toegepast voor haargroei en voortplanting door vitamines en mineralen rechtstreeks in de hoofdhuid te injecteren met behulp van micronaalden. Het wordt geïnjecteerd met tussenpozen van ongeveer 1 cm. Vervolgens wordt de hoofdhuid gemasseerd.