Geschiedenis van haartransplantatie van vroeger tot nu

Geschiedenis van haartransplantatie van vroeger tot nu

Natuurlijk heeft haartransplantatie, net als al het andere, ook een geschiedenis. Als u geïnteresseerd bent in haartransplantatie en de geschiedenis van haartransplantatie, zal dit artikel u door de tijd leiden en uitleggen hoe haartransplantatiebehandelingen door de geschiedenis heen zijn toegepast.

Geschiedenis van haartransplantatie

Haartransplantatie heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld als een wetenschap en heeft een niveau bereikt dat perfect kan worden genoemd in termen van de resultaten die zijn verkregen met de technieken die tegenwoordig worden gebruikt. De eerste pogingen in dit gebied werden gedaan in de 18e en 19e eeuw, wat een begin was voor de geschiedenis van haartransplantatie als zowel menselijke als dierlijke haartransplantatie.

In de 19e eeuw werd de haarchirurgische entmethode op een ander gebied toegepast door chirurgische huidverwijdering. Het gebruik van gratis grafts gaat daarentegen terug tot de 19e eeuw.

Vroegst bekende transplantatie

Het oudste record voor een succesvolle haartransplantatie werd in 1822 gedocumenteerd door een medische student en leraar in Wurzburg, Duitsland. Bij deze toepassing is het haar van het ene deel van het hoofd naar het andere verplaatst. Hoewel ze dit als een succes beschouwden en patiënten met mannelijke kaalheid probeerden te helpen, werd er na een paar transplantatie-experimenten heel weinig over deze procedure gezegd, in ieder geval tot de jaren 1900.

J. Dieffenbach is de eerste bekende arts in termen van de geschiedenis van haartransplantatie met een succesvolle transplantatie. De haartransplantatiebehandelingen waaraan hij werkte, waren heel anders dan de huidige haartransplantatieprocedures. Bij zijn experimenten, na te hebben geëxperimenteerd met dierenhuiden en veren, bracht hij een deel van zijn eigen haar over op zijn arm. Zo zette het de eerste stap op dit gebied. Dit moet worden gezien als een grote stap bij het beschouwen van de geschiedenis van haartransplantatie.

Een van de oudste haartransplantatiepraktijken in de archieven en voor de geschiedenis van haartransplantatie, is een ander belangrijk voorbeeld dat Menahem Hodara met succes het haar van onaangetaste delen van de hoofdhuid in 1897 heeft getransplanteerd naar de kale littekens als gevolg van favus (een soort schimmelinfectie).

Geschiedenis van haartransplantatie in 1930

De jaren dertig worden beschouwd als het begin van moderne haartransplantaties. Deze periode begon in 1939 met een proces ontwikkeld door de dermatoloog Doctor Okuda van oorsprong uit Japan.
We kunnen ook zeggen dat Dr. Okuda de tweede bekende naam is wanneer de geschiedenis van haartransplantatie wordt besproken. In tegenstelling tot Dieffenbach met zijn primitieve methoden, Dr. Okuda wordt beschouwd als de eerste die de moderne haartransplantatieprocedure heeft gestart.
Dr. Okuda, terwijl hij probeerde een oplossing te vinden voor mensen die een verbrande hoofdhuid hebben en die niet geschikt zijn voor haargroei, onthulde zijn methode van boortechniek, maar helaas, met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd Okuda's methode in Japan gebruikt totdat deze in 2004 werd herontdekt.
Dr. Okuda is van groot belang voor de geschiedenis van haartransplantatie. Volgens Okuda's haartransplantatiebehandeling werden met deze speciale techniek huiddelen met haarzakjes weggenomen en verplaatst naar kleine gaatjes in de beschadigde gebieden om voor behandeling te zorgen. Nadat de huidtransplantaten waren genezen, bleven ze haar produceren in de voorheen kale delen van de hoofdhuid.

Geschiedenis van haartransplantatie in 1950

In het begin van de jaren vijftig bracht een dermatoloog uit New York, Dr. Norman Orentreich voerde de eerste haartransplantatie uit die is ontworpen in de geschiedenis van haartransplantatie, specifiek om mannelijke kaalheid en haaruitval te behandelen. Orentreich toonde echter aan dat haartransplantatie ontwikkeld en permanent was.

Modern saç naklinde en başarılı sonuçları elde etmesine rağmen Dr. Norman Orentreich'in saç ekimi işlemlerinde 4mm uzunluğunda saç kökleri kullandığı için yeterince doğal saç görünüm vermiyordu. Bu da eski saç ekimi teknikleri nin yaygın bir şikayetlerinden biri olmaktaydı.
Hoewel hij de meest succesvolle resultaten behaalde bij moderne haartransplantaties, gebruikte Dr. Norman Orentreich 4 mm lange haarzakjes bij zijn haartransplantatieprocedures, het haar niet natuurlijke haar verscheen. Dit was een van de meest voorkomende klachten van oude haartransplantatietechnieken.

Geschiedenis van haartransplantatie in 1970

Vooruitgang in chirurgische instrumenten, waaronder handstukken en uit elkaar geplaatste sjablonen, hebben het mogelijk gemaakt dat meerdere en kleinere (2-4 mm) ronde sneden in één sleuf kunnen worden geplaatst.

Geschiedenis van haartransplantatie in 1980

In de jaren tachtig vervingen haartransplantatiemethoden grote punch-grafts door een techniek waarbij strengen haar groter dan het resistente gebied werden verwijderd, geknipt om minigransplantaten te vormen (die het haar voller maken) en micro-transplantaten (voor een verdunde haarlijn).

Eind jaren 80 en begin jaren 90 kreeg het haar, dankzij het gebruik van micro-grafts en mini-grafts, een natuurlijker uiterlijk. Micrograft-techniek werd gebruikt om de voorste haarlijn te verzachten en minigreft-methode werd toegepast voor andere gebieden.

Geschiedenis van haartransplantatie in 1990

In de jaren negentig is de geschiedenis van haartransplantatie aanzienlijk veranderd voor de toekomst van haartransplantatie met de introductie van FUT (Follicular Unit Transplantation). Bij deze techniek maximaliseert de chirurg die een haartransplantatie uitvoert het cosmetische effect van de procedure door duizenden haartransplantaties veilig in één enkele sessie te transplanteren.

Het gebruik van grote aantallen mini-micro-grafts, een techniek die "megasessies" wordt genoemd, won halverwege de jaren negentig aan populariteit.
Het vergroten van de omvang van haartransplantatiesessies kan worden gezien als een logische uitbreiding van de mini-micro-enttechniek, aangezien deze in principe dezelfde vaardigheden vereist bij kleinere sessies. Bovendien was het probleem met mini-micro-transplantatie dat de transplantaatgroottes willekeurig waren en niet de in de natuur voorkomende afmetingen nabootsten. Bovendien wordt bij de mini-micro-enttechniek de huid tussen de folliculaire eenheden niet doorgesneden om grotere wonden op het grotere ontvangende gebied te creëren dan nodig is en is transplantaatgroei vereist.

De kunst van het toepassen van FUT (Follicular Unit Transplantation) werd verder ontwikkeld met de eerste FUE-operatie in 2003. Met FUE (Follicular Unit Extraction) kunnen individuele haarzakjes uit het donorgebied worden gehaald en in het kale gebied worden getransplanteerd. Er zijn geen complicaties bij de FUE-haartransplantatietechniek. Om deze reden is deze techniek tegenwoordig de meest geprefereerde methode voor haartransplantatie.

Voor meer informatie over de FUE-methode kunt u onze inhoud over dit onderwerp bekijken.